piątek, 3 marca 2017

Bezglutenowe tartinki z kisielem jabłkowym


Zbliża się weekend a więc warto zrobić coś słodkiego, do kawy lub na spotkania rodzinne. Tartinki zawsze świetnie się sprawdzają. Tym razem kolejny pomysł na spód - słonecznikowo-sezamowy, z kakao. W środku kisiel z jabłek i miodu. Samo zdrowie !

Składniki (na 6 - 7 tartinek)

  • 1,5 szklanki łuskanego słonecznika
  • 0,5 szklanki mąki lnianej
  • 0,5 szklanki cukru kokosowego
  • łyżka kakao
  • szczypta soli
  • 2 łyżki tahini
  • 4 łyżki oleju kokosowego
  • łyżeczka mielonego siemienia lnianego
  • 2 duże jabłka
  • 2 łyżki miodu
  • łyżeczka cynamonu
  • 1 laska wanilii
  • 50 ml wody
  • 2 łyżeczką mąki z tapioki
  • 2 orzechy włoskie

Przygotowujemy ciasto: mielimy słonecznik na mąkę, dodajemy mąkę lnianą, mielone siemię lniane, kakao, szczyptę soli i cukier kokosowy. Mieszamy i dodajemy roztopiony olej kokosowy i tahini. Wyrabiamy ciasto - jak będzie się sypać dodać tahini lub/i olej kokosowy. Ciasto następnie układamy w foremkach do tartinek, i ugniatamy dokładnie by pokryć cały brzeg i dno. Pieczemy w piekarniku ok 10 minut na 180 stopniach. 

W tym czasie obieramy jabłka i kroimy na drobną kostkę. Wrzucamy je na suchą patelnię i podgrzewamy, żeby puściły sok i zmiękły. Dodajemy miód, cynamon i wanilię i ciągle na ogniu mieszamy. W szklance rozpuszczamy tapiokę z wodą, dokładnie mieszamy i wylewamy do jabłek. Chwilę czekamy aż zgęstnieje i utworzy się kisiel. Ściągamy z ognia, i kisielem nadziewamy tartinki. Wkładamy do piekarnika na kolejne 5-7 minut. Na koniec drobno siekamy orzechy włoskie i posypujemy po wierzchu tartinek.
Smacznego !



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz