sobota, 11 marca 2017

Budyniowe bezglutenowe naleśniki - jak prawdziwe


Miałam już do naleśników bezglutenowych ze sto podejść... wszystkie wychodziły kruche i nie dorównujące tym prawdziwym. W końcu udało mi się zrobić naleśnika który jest dokładnie taki, jakie pamiętam z moich glutenowych czasów - elastyczny, łatwy do przewracania na patelni i nie łamie się podczas przerzucania. No i do tego smaczny i łatwy.

Składniki na 1 dużego naleśnika

  • jajko
  • pół opakowania budyniu bezglutenowego o smaku waniliowym (ok 25g) - najlepiej żeby budyń miał prosty skład bez cukru - polecam firmę celiako
  • łyżka mąki kasztanowej
  • 1/3 szklanki wody

Składniki mieszamy dokładnie. Patelnie smarujemy leciutko olejem kokosowym lub masłem klarowanym, rozgrzewamy i wylewamy masę. Smażymy z obu stron. Wykładamy na talerz. 
Z czym go zjeść - u mnie był to mus kokosowy (inaczej pasta kokosowa czyli miąższ z kokosa). Można użyć co się lubi ale najlepiej bez cukru :)
Smacznego :)


2 komentarze:

  1. Nie używałam jeszcze mąki kasztanowej. Czy można użyć innej?

    OdpowiedzUsuń
  2. myślę, że spokojnie można inną, tylko nie taką co wysuszyłaby ciasto (owsiana, kokosowa - nie)
    proponuje ryżową :)

    OdpowiedzUsuń