wtorek, 8 sierpnia 2017

Bezglutenowe i wegańskie kopytka z batatów


Propozycja na obiad albo na deser bo zarówno świetnie smakuje na słono ja ki na słodko. Kopytka z batatów ! Sprężyste i smaczne, bez glutenu, jajek, nabiału. Przygotować je można bez rozkładania stolnicy i brudzenia całej kuchni. Tak mi posmakowały, że chyba często będą u mnie na stole :)



Składniki (na ok. 30 kopytek )

  • 2 bataty (ok 450g)
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej (można zastąpić tapioką jak ktoś ma uczulenie na ziemniaki)
  • 6 łyżek mąki ryżowej + do podsypania
  • 2 łyżeczki płatków drożdżowych
  • dwie szczypty soli
  • dwie szczypty kurkumy

Bataty obieramy i kroimy na plastry. Wkładamy do naczynia żaroodpornego ,przykrywamy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 50 minut. Pod koniec pieczenia możemy nastawić w garnku wodę do gotowania kopytek.Po tym czasie przekładamy bataty do miski i blendujemy blenderem ręcznym. Gdy powstanie jednolita papka dodajemy resztę składników i mieszamy łyżką. Jeśli ciasto będzie za rzadkie dodać trochę mąki ryżowej. Cisto ma dać się rozwałkować w rękach.
Następnie bierzemy po kawałku ciasta, i w rękach lub na desce podsypanej mąka wałkujemy w rulon o grubości trochę większej niż kciuk. Nożem posypanym mąką kroimy kopytka pod kątem. Kopytka gotujemy w wodzie, delikatnie mieszając co chwilę drewnianą łyżka aż wypłyną. Do wody warto dodać trochę oleju kokosowego (ok 2 łyżeczki) żeby kopytka się nie sklejały, no i oczywiście sól. Ugotowane kopytka odcedzamy na cedzaku. Będą świetnie smakować jako dodatek do mięsa, lub jako osobne danie - np podsmażone na klarowanym maśle z solą, lub cukrem :)
Smacznego ! :)

Zapraszam też po inny przepis na bezglutenowe kopytka - jaglane 


3 komentarze:

  1. Nigdy nie przyszło mi do głowy, że z batatów można przygotowywać różnego rodzaju kluski oraz kopytka. Myślę, że to wspaniały pomysł i na pewno wprowadzę go do mojej diety :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ojj na tym blogu o wielu cudach można się dowiedzieć ;)

      Usuń