Dzisiaj u mnie ryba, która kojarzy się głównie z wigilią. Nie przepadam za karpiem, ale narzeczony go uwielbia, więc zrobiłam mu niespodziankę :) Dodałam coś od siebie czyli ukochany kalafior, w postaci puree z mleczkiem kokosowym i podsmażoną cebulką.
Składniki (dla 2 osób):
płat z karpia (ok 300 g)
mały kalafior (ok 400 g)
pół cebuli
ryż basmati 4 łyżki
3 łyżeczki oleju kokosowego
4 łyżki mleczka kokosowego 18% tłuszczu
mąka owsiana do obtoczenia karpia
sok z cytryny
sól i pieprz
szczypiorek do posypania
Kalafior gotujemy na parze. Karpia oczyszczamy z łusek, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i skrapiamy sokiem z cytryny. Nastawiamy ryż do gotowania. Karpia obtaczamy w mące pomieszanej z solą i pieprzem, a następnie smażymy dwustronnie pod przykryciem na patelni z rozgrzanymi dwoma łyżeczkami oleju kokosowego. Na drugiej patelni podsmażamy na łyżeczce oleju kokosowego posiekaną cebulę. Kiedy kalafior się ugotuje blendujemy go na puree z podsmażoną cebulką i mleczkiem kokosowym, dodajemy sól i pieprz do smaku. Podajemy wszystko razem na talerzu :)
Miłego wieczoru :)
P.S. Proporcjonalnie porcja męska :
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz