Propozycja na obiad bo ostatnio tylko słodkie rzeczy u mnie :) Indyk w aromatycznym sosie paprykowo-pieczarkowym, bielonym mleczkiem kokosowym. Przygotowanie bardzo proste - jak zawsze. Zdrowsza wersja dla osób które lubią sosy.
Składniki (dla 2 osób)
- sznycle z piersi indyka - ok 250 g
- pieczarki 200g
- papryka czerwona
- mała cebula
- duży ząbek czosnku
- 5 łyżek mleczka kokosowego 18%
- łyżeczka masła klarowanego
- pietruszka świeża
- sól, pieprz, tymianek, papryka słodka czerwona, curry
- dodatek - ryż lub kasza gryczana
Mięso kroimy w kostkę i doprawiamy solą, pieprzem, curry, papryką i tymiankiem. Siekamy cebulę, pieczarki kroimy w plastry, a paprykę w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy warzywa z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Po chwili dodajemy mięso i dusimy ok 15 minut. Pod koniec gotowania dolewamy mleko kokosowe i dodajemy posiekaną pietruszkę.
Proste :)
Smacznego !
Dawno nie jadła połączenia pieczarki-papryka, a jest takie dobre. Fajne danie :)
OdpowiedzUsuń