Były ciasta na Boże Narodzenie, czas na te Wielkanocne. Na pierwszy ogień idzie babka bezglutenowa. Składniki to głównie jajka, jest puszysta i wygląda jak ta prawdziwa. Na wierzchu ze zdrową polewą kakaową. Wykonanie bardzo proste - jak zawsze :)
Składniki (na małą formę 18cm )
- jajko
- 5 białek
- 3 łyżki syropu klonowego + łyżeczka do polewy
- pół szklanki wiórków kokosowych
- pół szklanki mąki ryżowej
- laska wanilii
- łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 4 łyżki oleju kokosowego
- 1,5 łyżki kakao
Białka ubijamy ze szczyptą soli w misce na wysokich obrotach na sztywno. Dodajemy syrop klonowy, nasionka z laski wanilii i 3 łyżki oleju kokosowego i miksujemy na wolnych obrotach. Osobno mieszamy mąkę, proszek i wiórki. Po wymieszaniu dodajemy je do masy dalej mieszając na wolnych obrotach. Formę do babki smarujemy olejem kokosowym i podsypujemy mąką. Przelewamy masę i pieczemy w piekarniku w 180 stopniach ok 25 minut.
Przygotowujemy polewę kakaową - w rondelku rozpuszczamy łyżkę oleju kokosowego, dodajemy syrop klonowy i kakao. Dokładnie mieszamy i polewamy gotową babkę po wierzchu.
Smacznego!
Talerzyk od nadzwyczajnie.pl
Musiała być niesamowicie delikatna :)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł! Chyba wezmę pod uwagę ten przepis wybierając wypieki na Wielkanoc :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, fajnie że można zjeść coś smacznego i zdrowego, polecam! :)
OdpowiedzUsuń