Często są u mnie zupy, ale w postaci kremów. Dzisiaj propozycja na zupę - nie krem. Tajska, z posmakiem imbiru, curry i kokosa, z dużą ilością warzyw i piersią z kurczaka. Przygotowanie jest jak zwykle bardzo proste.
Składniki (dla 2 osób)
- kawałek świeżego imbiru (ok 30g)
- pół szklanki mleczka kokosowego 22%
- cukinia
- pół kalafiora
- 2 marchewki
- pierś z kurczaka ok 200g
- starta skórka z cytryny
- łyżeczka miodu
- 2 łyżki płatków migdałowych
- przyprawy: sól, pieprz, 4 szczypty curry i majeranku
- łyżeczka oleju kokosowego
W garnku rozgrzewamy olej kokosowy i dodajemy do niego starty imbir. Chwilę podsmażamy, dodajemy mleczko kokosowe, przyprawy i startą skórkę cytryny. Doprowadzamy do zagotowania. W tym czasie myjemy warzywa i kroimy je na drobne kawałki. Cukinię kroimy w talarki. Mięso kroimy w drobna kostkę. Dodajemy warzywa i mięso do garnka i dolewamy wody tak, aby przykryć warzywa i mięso. Gotujemy pod przykryciem ok 15-20 minut aż wszystko zmięknie. Na koniec dodajemy miód. nalewamy zupę do miseczek i posypujemy płatkami migdałowymi.
Porcja ok 400 kcal
Miseczka od nadzwyczajnie.pl
Smacznego !
Mega apetycznie te Twoje zupki brzmią i wyglądają :)
OdpowiedzUsuń