Niestety zapadł na mnie wyrok: nietolerancja pokarmowa na jajka i mleko krowie. Z mleka krowiego już dawno zrezygnowałam ale jajka ? Używałam je prawie do wszystkiego a teraz trzeba się nauczyć żyć bez nich. Tak powstał przepis na ciasteczka jagodowe. Są bez glutenu, bez jajek, bez mleka krowiego i bez cukru. Wyszły, są zbite w środku ale smaczne :) Zapraszam po przepis
Składniki (na 12 ciastek)
- budyń jagodowy bezglutenowy (1 opakowanie)
- pół szklanki skrobi z tapioki
- pół szklanki mąki ryżowej
- pół szklanki mąki owsianej
- 2 łyżki mąki z migdałów ziemnych (można pominąć lub dać make ze zwykłych migdałów)
- 3/4 szklanki mleka kokosowego
- pół szklanki oleju kokosowego
- 4 łyżki ksylitolu (można dać 3 jak ktoś lubi mniej słodkie)
- 2 banany
- łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
- jagody ok 150 g
Sypkie składniki łączymy w misce i mieszamy dokładnie. Dodajemy mleko, olej i rozgniecione widelcem banany i mieszamy a następnie blendujemy blenderem ręcznym. Trochę ponad pół jagód dodajemy do ciasta i mieszamy. Masa będzie gęsta jak gęsta śmietana. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, rozkładamy opakowania na muffinki na blasze (wyszło 12 sztuk). Masę przekładamy łyżką do każdej foremki a na wierzch układamy kilka jagód. Pieczemy w piekarniku ok 30 minut.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz