Jesienna, rozgrzewająca zupka którą wyczarowałam z eko buraczków z własnej działki i batatów. Bardzo prosty skład z samych warzyw i masła klarowanego, szybkie przygotowanie, a w smaku bomba. W opcji wege wystarczy użyć oleju kokosowego.
Składniki (na 3 porcje)
- duży burak (ok 250g)
- batat (ok 180g)
- pół cebuli
- 2 ząbki czosnku
- łyżka masła klarowanego
- sól, pieprz
- szklanka mrożonej włoszczyzny w paskach (można użyć świeżej)
- liście pietruszki do dekoracji
Buraka i batata myjemy i obieramy. Kroimy w kostkę. Wkładamy do garnka, dodajemy włoszczyznę i zalewamy wodą, tak aby wszystko przykryć. Solimy i gotujemy na wolnym ogniu ok 20-25 minut aż warzywa będzie miękkie.
W tym czasie na patelni rozgrzewamy masło, siekamy cebulę, czosnek przeciskamy przez praske i podsmażamy razem. Pod koniec gotowania warzyw dodajemy podsmażoną cebulkę i czosnek, oraz pieprz. Na koniec całość blendujemy na krem i ozdabiamy pietruszką.
Smacznego
Świetny przepis! Uwielbiam kremy, więc na pewno spróbuję. Zapraszam na mojego bloga: https://ekorewolucje.pl/. Pozdrawiam ;)
OdpowiedzUsuńpilam przez jakis dluzszy czas sok z buraka i bardzo mi bylo po nim dobrze teraz mialam przerwe ale musze do tego wrocic
OdpowiedzUsuńsuper wpis, chętnie wypróbuję przepis :)
OdpowiedzUsuń