środa, 16 listopada 2016

FIT burgery warzywne bez mięsa


Przepisy na FIT fast-foodowe dania cieszą się dużą popularnością więc mam dla was kolejny HIT. Zdrowe burgery z warzyw. Wyglądają jak prawdziwa wołowinka...Dacie głowę, że nie ma w nich ani grama mięsa ? :) Smakują i pachną tak, że ma się ochotę zapomnieć o tych wołowych. Świetna propozycja jako samodzielne kotlety lub do jakiejś zdrowej bułki :)




Składniki (na 4 burgery)

  • 2 gotowane buraki (ok 250 g)
  • 2 plastry selera korzeniowego (ok 120 g)
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 łyżek maki jaglanej
  • 6 łyżek płatków owsianych bezglutenowych
  • 2 łyżeczki nasion lnu
  • sól, pieprz, majeranek



Burgery przyrządziłam z gotowych, gotowanych buraków, ale jak ktoś ma zwykłe, należy je wcześniej ugotować. To samo tyczy się selera. Ugotowane warzywa kroimy na kostkę i wrzucamy do miski.
Na patelni z niewielką ilością wody dusimy pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy je do warzyw razem z przyprawami i blendujemy blenderem ręcznym. Dodajemy płatki, mąkę i len, dokładnie mieszamy.
Z masy formujemy burgery, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku na 200 stopni przez 30 minut.
Ja podałam z sałatą, ale kompozycja dowolna, świetnie sprawdzi się w bułce zamiast wołowiny.

Kalorycznie 2 sztuki burgerów 400 kcal

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz