środa, 30 listopada 2016

Krem pomidorowy z soczewicą


Zupy - kremy są super ! Pożywne, zdrowe i proste w przygotowaniu. Tym razem mam do zaproponowania rozgrzewający, lekko pikantny krem pomidorowy z czerwoną soczewicą. Pomidorowa zawsze była moją ulubioną zupą :) Spróbujcie !

Składniki (na 2 porcje):
marchewka
pół pora (ok 60 g)
pół cebuli
pół papryki czerwonej
ząbek czosnku
szklanka pomidorów krojonych w sosie własnym (sprawdzajcie czy nie ma w składzie cukru!)
łyżka masła klarowanego
szczypta pieprzu cayenne, pieprzu, dwie szczypty soli himalajskiej i papryki czerwonej słodkiej
pół szklanki czerwonej soczewicy (suchej)

Soczewicę gotujemy w szklance wody ok 15 minut. Marchewkę obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, to samo robimy z papryką, cebulą i porem. W garnku rozgrzewamy masło i dodajemy cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i pora, podsmażając je. Po chwili dodajemy paprykę i marchewkę i szczyptę pieprzu cayenne. Chwilę podsmażamy a następnie zalewamy szklanką krojonych pomidorów i szklanką wody. Gotujemy pod przykryciem około 15 minut. Po tym czasie ściągamy z ognia, blendujemy na krem i dodajemy ugotowaną soczewicę. Mieszamy i wstawiamy znowu na ogień na kolejne 10 minut, na koniec doprawiamy resztą przypraw.
Jedna porcja to kalorycznie 290 kcal
Smacznego !


1 komentarz: