Znowu zimno na dworze, więc z pomocą przychodzi zupa krem. Tym razem naładowana probiotykami z ogórków kiszonych więc oprócz rozgrzania serwujemy tez dużą dawkę odporności i pomagamy naszej mikroflorze jelitowej.
Składniki (dla 2 osób)
- 5 ogórków kiszonych (ok 300 g)
- 3 ziemniaki
- duża marchewka
- pół pora (ok 160 g)
- sól, pieprz, lubczyk i koperek
- pół łyżeczki masła klarowanego
Por tniemy na plasterki i podsmażamy na patelni z rozgrzanym masłem klarowanym. Ziemniaki i marchew obieramy i kroimy w kostkę, ogórki kiszone też kroimy w kostkę i wrzucamy wszystko do garnka. Zalewamy wodą tak, aby przykryć warzywa. Dodajemy podsmażony por i doprowadzamy do wrzenia, dodajemy przyprawy i gotujemy aż do miękkości warzyw. Na koniec blendujemy blenderem ręcznym na krem, i ozdabiamy koperkiem. Smacznego !
Pomysłowa zupka:)
OdpowiedzUsuńMusi nieziemsko smakować po suto zakrapianej imprezie. ;) i dawać świetne efekty!
OdpowiedzUsuńMoże w końcu wykorzystam do czegoś ogórki kiszone od babci ze wsi :D
OdpowiedzUsuń