środa, 14 grudnia 2016

Krem z kiszonego ogórka


Znowu zimno na dworze, więc z pomocą przychodzi zupa krem. Tym razem naładowana probiotykami z ogórków kiszonych więc oprócz rozgrzania serwujemy tez dużą dawkę odporności i pomagamy naszej mikroflorze jelitowej.



Składniki (dla 2 osób)

  • 5 ogórków kiszonych (ok 300 g)
  • 3 ziemniaki 
  • duża marchewka
  • pół pora (ok 160 g)
  • sól, pieprz, lubczyk i koperek
  • pół łyżeczki masła klarowanego


Por tniemy na plasterki i podsmażamy na patelni z rozgrzanym masłem klarowanym. Ziemniaki i marchew obieramy i kroimy w kostkę, ogórki kiszone też kroimy w kostkę i wrzucamy wszystko do garnka. Zalewamy wodą tak, aby przykryć warzywa. Dodajemy podsmażony por i doprowadzamy do wrzenia, dodajemy przyprawy i gotujemy aż do miękkości warzyw. Na koniec blendujemy blenderem ręcznym na krem, i ozdabiamy koperkiem. Smacznego !



3 komentarze:

  1. Musi nieziemsko smakować po suto zakrapianej imprezie. ;) i dawać świetne efekty!

    OdpowiedzUsuń
  2. Może w końcu wykorzystam do czegoś ogórki kiszone od babci ze wsi :D

    OdpowiedzUsuń