Lubicie szaszłyki ? zawsze kojarzą się z grillem podczas ciepłych, letnich wieczorów. Ja lubię często zaserwować sobie taki grill w domu, zwłaszcza teraz w zimę, kiedy się tęskni do tych długich, ciepłych dni na świeżym powietrzu. Dlatego na obiad szaszłyki z kurczaka a zamiast ziemniaków - pyszne puree z brokułów i mięty.
Składniki ( dla 2 osób)
- filet z piersi z kurczaka ok 250 g
- 2 plastry świeżego imbiru
- 3 ząbki czosnku
- brokuł
- cebula
- 3 łyżki mleczka kokosowego 18%
- sok z połowy cytryny
- 2 garście świeżych liści mięty
- 3 łyżeczki oleju kokosowego
- pół łyżeczki curry
- pół łyżeczki kurkumy
- szczypta chili
- sól, pieprz
Olej (2 łyżeczki) rozpuszczamy w rondelku, ściągamy z ognia i mieszamy ze startym imbirem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem (1 ząbek), kurkumą, chilli i solą. Mięso oczyszczamy i kroimy na kostkę. Wrzucamy je do rondelka z marynatą i dobrze mieszamy. Nabijamy zamarynowane mięso na patyczki do szaszłyków i układamy w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy w piekarniku 20 minut na grzałce góra - dół a następnie 5-10 minut na termoobiegu, w temperaturze 200 st.
Brokuła myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy, najlepiej na parze. Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oleju i podsmażamy cebulę i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Ugotowany brokuł blendujemy razem z podsmażoną cebulą, czosnkiem, miętą, mleczkiem kokosowym, curry, sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Kalorycznie prawie 400 kcal.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz