środa, 7 grudnia 2016

Szaszłyki z kurczaka z puree brokułowo-miętowym



Lubicie szaszłyki ? zawsze kojarzą się z grillem podczas ciepłych, letnich wieczorów. Ja lubię często zaserwować sobie taki grill w domu, zwłaszcza teraz w zimę, kiedy się tęskni do tych długich, ciepłych dni na świeżym powietrzu. Dlatego na obiad szaszłyki z kurczaka a zamiast ziemniaków - pyszne puree z brokułów i mięty.




Składniki ( dla 2 osób)

  • filet z piersi z kurczaka ok 250 g
  • 2 plastry świeżego imbiru
  • 3 ząbki czosnku
  • brokuł
  • cebula
  • 3 łyżki mleczka kokosowego 18%
  • sok z połowy cytryny
  • 2 garście świeżych liści mięty
  • 3 łyżeczki oleju kokosowego
  • pół łyżeczki curry
  • pół łyżeczki kurkumy
  • szczypta chili
  • sól, pieprz




Olej (2 łyżeczki) rozpuszczamy w rondelku, ściągamy z ognia i mieszamy ze startym imbirem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem (1 ząbek), kurkumą, chilli i solą. Mięso oczyszczamy i kroimy na kostkę. Wrzucamy je do rondelka z marynatą i dobrze mieszamy. Nabijamy zamarynowane mięso na patyczki do szaszłyków i układamy w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy w piekarniku 20 minut na grzałce góra - dół a następnie 5-10 minut na termoobiegu, w temperaturze 200 st.
Brokuła myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy, najlepiej na parze. Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oleju i podsmażamy cebulę i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Ugotowany brokuł blendujemy razem z podsmażoną cebulą, czosnkiem, miętą, mleczkiem kokosowym, curry, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. 
Kalorycznie prawie 400 kcal.
Smacznego !


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz