sobota, 24 grudnia 2016

Szybki makowiec bezglutenowy FIT


Pewnie u każdego przygotowania do wigilii i świąt w toku... Jeśli jeszcze nie zrobiliście ciasta, a chcecie podać coś słodkiego, bezglutenowego i dużo się przy tym nie narobić ten przepis jest dla was. Ciasto wychodzi aromatyczne i smaczne.


Składniki (na małą formę)

  • pół szklanki maku niebieskiego
  • pół szklanki mąki ryżowej
  • 1/3 szklanki mąki kasztanowej
  • 3 łyżki ksylitolu
  • łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki miodu (wiem, że tracimy jego właściwości w wysokich temperaturach ale w domu rodzinnym mam ograniczone składniki - najlepiej byłoby dać 5 daktyli zalanych wrzątkiem)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • łyżka stałego oleju kokosowego
  • łyżeczka kopiasta cynamonu
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego TUTAJ przepis
  • 1/4 szklanki wody
Składniki suche wsypujemy do miski i mieszamy. Rozpuszczamy olej kokosowy, przestudzamy go i łączymy go z sokiem z cytryny, ekstraktem waniliowym i wodą. Mieszamy mokre składniki, dodajemy do suchych i wbijamy jajka. Wszystko mieszamy dokładnie łyżką i przelewamy do formy wysmarowanej olejem kokosowym. Na wierzchu można ułożyć orzechy i żurawinę. Wkładamy masę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 30 minut, do suchego patyczka.


W tym miejscu chciałabym wszystkim moim czytelnikom życzyć wesołych i rodzinnych świąt Bożego Narodzenia. Spędźmy je z dala od komputera i komórki, ciesząc się najdrobniejszymi chwilami z naszymi bliskimi. Pamiętajmy, że te chwile są darem i są droższe od wszelkich prezentów.Kiedyś będzie nam ich brakować, dlatego wykorzystajmy ten czas maksymalnie. 
No i oczywiście jedzmy zdrowo, ale nie rygorystycznie, To w końcu nasze kulinarne tradycje sprawiają że te święta są wspaniałe. Poza tym nie róbmy przykrości rodzicom, czy babciom, którzy wiele czasu poświęcili na gotowanie - jeśli możemy zjedzmy trochę glutenu i cukru. Z umiarem :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz