poniedziałek, 9 stycznia 2017

Bezglutenowa baklawa z papieru ryżowego



Pamiętam jak pierwszy raz spróbowałam baklawę - mały i pyszny kawałek, ale tak słodki że nie dało się całego zjeść. Często chciałam do niej wrócić ale bałam się tego cukru. W końcu wracam - tym razem z moją zdrową wersją. Ciasto francuskie zamienione na bezglutenowy papier ryżowy, a biały cukier na cukier kokosowy. Przygotowanie jak zwykle bajecznie proste.




Składniki

  • 1 arkusz papieru ryżowego
  • 30 g orzechów włoskich
  • 1/3 łyżeczki masła klarowanego
  • szczypta kardamonu
  • łyżeczka cukru kokosowego

Orzechy mielimy w młynku lub blenderze kielichowym. Dodajemy do nich kardamon, cukier kokosowy i masło klarowane. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Arkusz papieru ryżowego tniemy na ćwiartki. Naczynie żaroodporne lub brytfankę wykładamy papierem do pieczenia. Moczymy ćwiartkę arkuszu papieru ryżowego we wrzątku aż zmięknie i kładziemy na papier do pieczenia, następnie smarujemy po nim warstwą masy orzechowej, przekładamy następną ćwiartką papieru namoczoną we wrzątku, dociskamy. Powtarzamy czynność aż na górze zostanie papier ryżowy. 
Pieczemy w piekarniku na 180 stopni około 15-16 minut. 
Kalorycznie 270 kcal
Talerzyk do słodkości od
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz