czwartek, 2 lutego 2017

Bezglutenowe, lekkie gofry FIT


Uwielbiam gofry. Są pierwszą rzeczą, jaką muszę zjeść podczas pobytu nad morzem. Jak byłam mała mama zawsze robiła gofry na moje przyjęcia urodzinowe. Zmodyfikowałam trochę stary przepis, żeby gofry stały się zgodne z moimi zasadami - czyli bez glutenu, bez cukru, bez nabiału krowiego. Wychodzą miękkie lub chrupiące, w zależności od tego, co zrobimy z nimi po wyciągnięciu z gofrownicy. I przede wszystkim lekkie i pyszne.




Składniki (na tyle gofrów ile widać na zdjęciu)

  • pół szklanki mąki z tapioki
  • pół szklanki mąki kukurydzianej
  • pół szklanki mąki ryżowej
  • szklanka mleka kokosowego (np. Ecomil)
  • 50g masła klarowanego
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (jak zrobić domowym sposobem pisałam TUTAJ)
  • 2 jajka
  • łyżka ksylitolu
  • szczypta soli

W misce mieszamy mąki, szczyptę soli, proszek do pieczenia, ksylitol. Dodajemy żółtka jaj, roztopione masło, szklankę mleka i ekstrakt z wanilii. Miksujemy na wysokich obrotach do uzyskania gładkiej masy. W osobnym naczyniu ubijamy białka jaj ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pianę stopniowo przenosimy do masy, mieszając łyżką, tak aby się wszystko połączyło.
W tym czasie rozgrzewamy gofrownicę. Wlewamy masę na rozgrzaną gofrownicę i pieczemy ok 2 minuty (moja gofrownica sama pokazuje kiedy gotowe). Po wyciągnięciu gofrów, jeżeli chcemy żeby były miękkie kładziemy je na talerzu. Jeżeli chcemy chrupiące, trzeba je studzić w pozycji pionowej :)
Na górę gofrów dajemy co nam tylko się podoba. Ja z racji tego, że jak już pisałam ananasy teraz w promocji i mam duży zapas dałam miód i pokrojonego ananasa. Smacznego :)



Talerzyk od

4 komentarze:

  1. Super przepis! Bardzo dawno nie robiłam gofrów, a przydałoby się chociaż sprawdzic, czy gofrownica jeszcze działa :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Patrzę i płaczę, że nie mam gofrownicy.

    OdpowiedzUsuń
  3. Cieszy mnie to, że jesteś miłośniczką zdrowego jedzenia, bo ja też staram się by to co jem było w miarę możliwości fit. Unikam cukru jak ognia. Ale gofry bardzo lubię, niedawno dostałam w prezencie gofrownice dezala i nie chce, by stał i się marnował. Dobrze, że gofry są takim deserem, który można zrobić na różne sposoby i da się ominąć słodkie składniki. Dzisiaj wypróbuję twojego przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  4. cieszę się :) koniecznie daj znać jak smakują !

    OdpowiedzUsuń