sobota, 25 marca 2017

Indyk w sosie paprykowo-pieczarkowym


Propozycja na obiad bo ostatnio tylko słodkie rzeczy u mnie :) Indyk w aromatycznym sosie paprykowo-pieczarkowym, bielonym mleczkiem kokosowym. Przygotowanie bardzo proste - jak zawsze. Zdrowsza wersja dla osób które lubią sosy.




Składniki (dla 2 osób)

  • sznycle z piersi indyka - ok 250 g
  • pieczarki 200g
  • papryka czerwona
  • mała cebula
  • duży ząbek czosnku
  • 5 łyżek mleczka kokosowego 18%
  • łyżeczka masła klarowanego
  • pietruszka świeża 
  • sól, pieprz, tymianek, papryka słodka czerwona, curry
  • dodatek - ryż lub kasza gryczana

Mięso kroimy w kostkę i doprawiamy solą, pieprzem, curry, papryką i tymiankiem. Siekamy cebulę, pieczarki kroimy w plastry, a paprykę w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy warzywa z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Po chwili dodajemy mięso i dusimy ok 15 minut. Pod koniec gotowania dolewamy mleko kokosowe i dodajemy posiekaną pietruszkę. 
Proste :)
Smacznego !


1 komentarz:

  1. Dawno nie jadła połączenia pieczarki-papryka, a jest takie dobre. Fajne danie :)

    OdpowiedzUsuń