środa, 10 maja 2017

Bezglutenowe ciasto z rabarbarem


W końcu zaczyna się robić sezonowo na półkach w warzywniakach... I pojawił się ukochany rabarbar. Źródło witamin, kwasu foliowego i potasu. Nie mogłam się oprzeć i wyczarowałam ciasto, był to eksperyment ale wyszedł wyśmienicie. Jak zwykle bez glutenu i białego cukru i bardzo proste przygotowanie. Idealna propozycja na wiosnę.

Składniki (na formę o formacie ciut wiekszym od A4)

  • 2 laski rabarbaru
  • 3 jajka
  • 3 łyżki płaskie cukru kokosowego
  • pół szklanki mąki ryżowej
  • pół szklanki mąki migdałowej
  • pół szklanki skrobi z tapioki
  • płask łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
  • dwie czubate łyżki oleju kokosowego stałego (wychodzi ok 1/3 szklanki po podgrzaniu)

Rabarbar myjemy, odcinamy końce i obieramy ze skórki. Tniemy na plasterki. Jajka miksujemy z cukrem kokosowym. Dodajemy rozpuszczony olej kokosowy, mąki i proszek do pieczenia. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy - ciasto będzie gęste. Formę smarujemy olejem kokosowym i wylewamy ciasto. Na wierzchu układamy rabarbar dociskając go w ciasto. Pieczemy 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.
Po upieczeniu zmieliłam ksylitol w moździerzu na puder i posypałam po wierzchu ciasta.
Ciacho wychodzi idealne, nie kruche i nie mokre, spokojnie można jeść rękami :)
Smacznego !


1 komentarz: