czwartek, 1 czerwca 2017

Białkowo-tłuszczowe ciasto z truskawkami FIT


Nie tylko na dzień dziecka ! Ciasto jest bardzo proste i co więcej zawiera mało węglowodanów (no i te zdrowe węgle czyli truskawki). Jest to taki omlet przerobiony na ciasto, bo dodana jest mąka kokosowa. Ma tylko 5 składników, w większości to co mamy w domu. Zapraszam do spróbowania, tym bardziej, że zaczyna się sezon na truskawki !

Składniki (u mnie forma okrągła 24cm)

  • 4 jajka
  • 4 łyżki czubate mąki kokosowej
  • łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
  • 5 łyżek ksylitolu (można dać 4 jak ktoś lubi mniej słodkie)
  • truskawki (ok 250g)

Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy w misce ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy ksylitol, miksujemy a następnie zmniejszamy obroty i dodajemy żółtka, i miksujemy aż do połączenia z pianą. W miseczce łączymy mąkę kokosową z proszkiem do pieczenia. Wsypujemy stopniowo do masy jajecznej, i mieszamy łyżką tak, aby składniki się połączyły, ale nie za mocno. 
Formę natłuszczamy olejem kokosowym lub masłem klarowanym i wylewamy masę. Na wierzchu układamy przecięte na pół truskawki. Można posypać wiórkami kokosowymi. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 30 minut.
Smacznego :)

Talerzyk na słodkości - od nadzwyczajnie.pl





2 komentarze:

  1. Ależ pięknie wygląda! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis jest rewelacyjny! A ciasto jeszcze lepsze! Dziękuję! ��

    OdpowiedzUsuń