Nie tylko na dzień dziecka ! Ciasto jest bardzo proste i co więcej zawiera mało węglowodanów (no i te zdrowe węgle czyli truskawki). Jest to taki omlet przerobiony na ciasto, bo dodana jest mąka kokosowa. Ma tylko 5 składników, w większości to co mamy w domu. Zapraszam do spróbowania, tym bardziej, że zaczyna się sezon na truskawki !
Składniki (u mnie forma okrągła 24cm)
- 4 jajka
- 4 łyżki czubate mąki kokosowej
- łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
- 5 łyżek ksylitolu (można dać 4 jak ktoś lubi mniej słodkie)
- truskawki (ok 250g)
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy w misce ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy ksylitol, miksujemy a następnie zmniejszamy obroty i dodajemy żółtka, i miksujemy aż do połączenia z pianą. W miseczce łączymy mąkę kokosową z proszkiem do pieczenia. Wsypujemy stopniowo do masy jajecznej, i mieszamy łyżką tak, aby składniki się połączyły, ale nie za mocno.
Formę natłuszczamy olejem kokosowym lub masłem klarowanym i wylewamy masę. Na wierzchu układamy przecięte na pół truskawki. Można posypać wiórkami kokosowymi. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 30 minut.
Smacznego :)
Ależ pięknie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńPrzepis jest rewelacyjny! A ciasto jeszcze lepsze! Dziękuję! ��
OdpowiedzUsuń