poniedziałek, 23 października 2017

Bezglutenowa wege szarlotka z karmelem z orzechów laskowych


Witajcie po długiej przerwie, wymuszonej zmianą stanu cywilnego a następnie zasłużonymi wakacjami :) Wracam z przepisem na jesiennie ciacho - szarlotkę. Ale nie taką tradycyjną, tylko wegańską, bez glutenu, bez cukru, bez mąki...i bez pieczenia. W niczym nie ustępuje tym tradycyjnym. Jest mocno orzechowa, na górze z pysznym karmelem z orzechów laskowych. Bomba !

Składniki na blachę 21cm

  • szklanka orzechów włoskich
  • pół szklanki nasion słonecznika
  • pół szklanki wiórków kokosowych
  • 3 łyżeczki melasy karobowej
  • łyżeczka oleju kokosowego 
  • 6 jabłek
  • 2 gruszki
  • laska wanilli
  • łyżeczka cynamonu cejlońskiego
  • pół łyżeczki imbiru suszonego
  • 2 łyżeczki agaru
  • 250g suszonych daktyli
  • 100g masła z orzechów laskowych
  • garść orzechów laskowych

Przygotowanie spodu:
orzechy włoskie, słonecznik i wiórki kokosowe wsypujemy do rozdrabniacza i mielimy nadrobniej jak się da. Dodajemy melasę karobową i olej kokosowy i wyrabiamy masę. Spód formy wykładamy papierem do pieczenia lub folią, następnie ugniatamy na nim powstałą masę. 

Przygotowanie szarlotki:
Jabłka i gruszki myjemy i obieramy. 4 jabłka rozdrabniamy w rozdrabniaczu lub blenderze na mus. Resztę owoców tniemy w drobną kostkę. W garnku umieszczamy mus i 2 łyżeczki agaru, dokładnei mieszamy i podgrzewamy do wrzenia, cały czas mieszając. Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy masę jeszcze 2 minuty, ciągle mieszając i dodając miąższ z laski wanilii, cynamon i imbir. Po 2 minutach dodajemy do masy pocięte owoce i dokładnie mieszamy żeby wszystkie się połączyły z masą. Wszystko wykładamy na przygotowany wcześniej spód i wstawiamy do lodówki na 15-30 minut.

Przygotowanie karmelu:
Daktyle suszone zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na ok godzinę (im dłużej tym lepiej będzie je zblendować i karmel będzie bardziej jednolity). Odlewamy wodę do szklanki, dodajemy masło orzechowe z orzechów laskowych (najlepiej nieprażonych, tylko surowych) i 5 łyżek wody odlanej z daktyli. Blendujemy blenderem ręcznym aż masa zrobi się jednolita. Pokrywamy nią przygotowane wcześniej ciasto. W rozdrabniaczu mielimy orzechy laskowe i posypujemy wierzch karmelu. Wstawiamy jeszcze na pół godziny do lodówki.

Smacznego !!





talerzyk od nadzwyczajnie.pl :) <3

5 komentarzy:

  1. Łaaaa wygląda obłędnie! I jeszcze ten karmel... :) pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  2. taaak, karmel jest tak pyszny, że z miski wyjadałam łyżeczką ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. No i właśnie wyszły mi oczy z orbit!!! <3

    OdpowiedzUsuń
  4. w końcu! ukochana szarlotka w wersji wege, tego szukałam ;)

    OdpowiedzUsuń