sobota, 4 listopada 2017

Krem na "B" - buraczano-batatowy


Jesienna, rozgrzewająca zupka którą wyczarowałam z eko buraczków z własnej działki i batatów. Bardzo prosty skład z samych warzyw i masła klarowanego, szybkie przygotowanie, a w smaku bomba.  W opcji wege wystarczy użyć oleju kokosowego.

Składniki (na 3 porcje)

  • duży burak (ok 250g)
  • batat (ok 180g)
  • pół cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka masła klarowanego
  • sól, pieprz
  • szklanka mrożonej włoszczyzny w paskach (można użyć świeżej)
  • liście pietruszki do dekoracji
Buraka i batata myjemy i obieramy. Kroimy w kostkę. Wkładamy do garnka, dodajemy włoszczyznę i zalewamy wodą, tak aby wszystko przykryć. Solimy i gotujemy na wolnym ogniu ok 20-25 minut aż warzywa będzie miękkie. 
W tym czasie na patelni rozgrzewamy masło, siekamy cebulę, czosnek przeciskamy przez praske i podsmażamy razem. Pod koniec gotowania warzyw dodajemy podsmażoną cebulkę i czosnek, oraz pieprz. Na koniec całość blendujemy na krem i ozdabiamy pietruszką. 
Smacznego


3 komentarze:

  1. Świetny przepis! Uwielbiam kremy, więc na pewno spróbuję. Zapraszam na mojego bloga: https://ekorewolucje.pl/. Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. pilam przez jakis dluzszy czas sok z buraka i bardzo mi bylo po nim dobrze teraz mialam przerwe ale musze do tego wrocic

    OdpowiedzUsuń
  3. super wpis, chętnie wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń