Sezonowo - krem z białych szparagów. Tylko 5 składników..Jak zwykle proste wykonanie i samo zdrowie ! Jedzmy kremy bo są bardziej wartościowe niż zupy :)
Składniki (na 2-3 porcje)
- 600 g szparagów białych
- por
- cebula
- czosnek
- sok z połówki cytryny
- olej kokosowy (łyżeczka)
- pierz, sól, tymianek
Por kroimy w plasterki, cebulę siekamy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Podsmażamy por, cebulę i czosnek na oleju kokosowym. Szparagi czyścimy, obieramy i dodajemy do gotującej wody. Następnie dodajemy przyprawy, sok z cytryny i warzywa z patelni. Gotujemy do miękkości i blendujemy na krem.
Można posypać orzechami nerkowca :) Smacznego!
Ta zupka to dobry sposób by dzieciaki do jedzenia szparagów zachęcić ;) przynajmniej w naszym przypadku zadziałało.
OdpowiedzUsuńDzieciaki... albo męża :) też działa :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam zupy krem :)
OdpowiedzUsuń