Idealne na grilla albo na obiad z patelni. Marynata to mistrzostwo !! Aromatyczna i lekko pikantna, dodaje charakteru. Bardzo proste przygotowanie - każdy da radę. I jak zwykle zdrowo - bez glutenu.
Składniki (na 2 małe porcje)
- schab bez kości ok 160 g
- duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- sok z połówki limonki
- sos sojowy bezglutenowy tamari
- przyprawy : łyżeczka ziela angielskiego, 4 szczypt chilli w proszku, 2 szczypty gałki muszkatołowej mielonej, 4 szczypty cynamonu cejlońskiego, 5 szczypt pieprzu kolorowego mielonego
W miseczce mieszamy sos sojowy, przyprawy i sok z limonki. Schab nie rozbijamy, kroimy na paski. Wkładamy do marynaty i pozostawiamy na minimum 20 minut. Następnie podsmażamy z cebulą na oleju kokosowym lub na grillu. Można podać z ryżem na obiad (jak u mnie). Porcja niewielka ale to dlatego że schab trzeba jeść z umiarem :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz