Witajcie po świętach! Pewnie każdy z was jak ja nie może się uwolnić od apetytu na słodycze - przez te wszystkie słodkości jakie zaserwowali bliscy i chwilę naszego zapomnienia o diecie. Przychodzę z pomocą i pomysłem na węglowodanowe śniadanie - amarantusianka z chia, i polewą jagodową. Spróbujcie
Składniki
- 3 łyżki amrantusa
- 2/3 szklanki mleka kokosowego (napój np Ecomil)
- łyżeczka cukru kokosowego
- mrożone borówki lub czarne jagody ok 100 g
- 1/4 banana
- łyżeczka chia
- łyżka wiórek kokosowych
- liofilizowana aronia do ozdoby i podwyższenia walorów zdrowotnych śniadania (dużo witaminy C !)
Amarantus gotujemy na mleku kokosowym ok 12 minut. W tym czasie zalewamy nasiona chia wodą i zostawiamy do nasiąknięcia do końca gotowania się amarantusa. Amarantus mieszamy z nasionami chia i wiórkami kokosowymi oraz połową łyżeczki cukru kokosowego. Drugą połowę łyżeczki mieszamy z jagodami, które blendujemy na mus. W miseczce układamy amarantusiankę, dodajemy mus i plasterki banana do dekoracji.
Miseczka i kubeczek od nadzwyczajnie.pl
Dobrego dnia !
Kocham takie desery. ;)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/
Na śniadanie pyszna propozycja :)
OdpowiedzUsuń