piątek, 2 grudnia 2016

Pomarańczowo-migdałowe, świąteczne ciasto z czerwonej soczewicy


Kolejny przepis z serii świątecznej - tym razem na ciasto bez użycia mąki. Na pomysł tego ciasta wpadłam robią ostatnio krem z soczewicą, która spróbowałam po ugotowaniu i ... posmakowała mi tak orzechowo :) Wiec powstało próbne ciasto z czerwonej soczewicy, migdałów i pomarańczy, z przyprawami korzennymi które pachną świętami. Miękkie, smaczne, bez cukru i glutenu :)

Składniki

  • szklanka czerwonej soczewicy suchej
  • pół szklanki migdałów
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki ksylitolu
  • 6 daktyli suszony
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika (pamiętajmy - takiej bez cukru!)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowy)
  • pomarańcza
  • łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki suszonej skórki pomarańczowej
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżki płatków migdałowych

Soczewicę gotujemy w 2 szklankach wody około 15 minut. Migdały mielimy w blenderze na "mąkę". Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut. Ugotowaną soczewicę łączymy z jajkiem, migdałami, roztopionym olejem kokosowym i daktylami i blendujemy na gładką masę. Dodajemy resztę składników, sok wyciśnięty z połówki pomarańczy i dokładnie mieszamy. Wkładamy masę do formy (u mnie keksówka) wyłożonej papierem do pieczenia i na wierzchu układamy plastry pomarańczy. Pieczemy w piekarniku w 180 stopniach około 40 minut do suchego patyczka. 
Smaczne i pożywne, a w niczym nie odbiega od tych niezdrowych, pełnych cukru.





2 komentarze:

  1. Ciekawie, że z soczewicą. Takiego jeszcze nie piekłam :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też :) to był pierwszy raz, wyszło bardzo fajnie :)

    OdpowiedzUsuń